Tachtigjarige_oorlog_deel_2_geboorte_van_een_republiek_poster5

80 Jaar Oorlog - Deel 2

Film/ Tv-serie

Na de moord op Willem van Oranje ontstaat er door een machtsvacuĆ¼m complete politieke chaos in de Lage Landen. Johan van Oldenbarnevelt weet de orde terug te brengen en samen met de zoon van Willem van Oranje, Maurits van Nassau richt hij, in zijn ambitie een land te creĆ«ren zonder koning of koningin, een Republiek op: Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Zijn motto: Eenheid Maakt Macht.

Tijdens hun poging om van het land een eenheid te maken wordt de eerste kapitalistische organisatie ter wereld opgericht: de VOC. Het wordt in no time heel groot en kapitaalkrachtig en hoewel Johan de VOC in eerste instantie volledig steunt (een rijk land is tenslotte beter) krijgt hij steeds meer door dat dit in strijd is met zijn politieke doelen. Wanneer hij een poging doet hun macht te beperken voordat het te laat is, wendt de VOC zich tot Maurits.
Maurits, die zijn leven lang probeert zijn vader Willem van Oranje te evenaren, wordt door zijn verlangen naar macht in een samenzwering met de VOC gelokt: als hij meewerkt Jan van Oldenbarnevelt weg te werken en toestaat dat de VOC meer macht krijgt, dan zal de VOC hem helpen tegen Spanje te vechten. Precies zoals zijn vader zou willen.
Maurits laat uiteindelijk Van Oldenbarnevelt executeren voor hoogverraad. Vanaf deze tijd is de bloedlijn van de Oranjes de meest invloedrijke van Nederland. 200 jaar later wordt Nederland een monarchie, dit is het tot op de dag van vandaag.

Genre: historisch drama / actie


terug naar home